Moe van social? RSS to the rescue!

Ik begin een beetje social moe te worden. Niet dat ik het niet fijn vind om op de hoogte te zijn van wat mijn peers doen, maar balans tussen kwaliteit en vulling is zoek. Facebook gebruik ik al jaren als veredeld nieuwskanaal. Waar ik vroeger een rondje blogs en RSS feeds deed in de ochtend, klik ik nu langs diezelfde kanalen op Facebook.

Maar ik gebruik steeds minder Facebook, vanwege het feit dat je altijd te lang blijft hangen, de hoeveelheid nutteloze informatie (een onbekende zegt iets op de wall van vage kennis x, persoon y liket iets), en oh ja, er is ook nog dat privacy ding. En het feit dat Facebook bepaalt wat ik wel en niet zie en ik daar geen invloed op heb.

Dus ik heb de feedreader weer eens afgestoft, en heb alle publicaties die ik op Facebook volg, waar mogelijk in Feedly (RSS Feedreader) toegevoegd, en de meeste websites hebben nog altijd een goede feed, en dat is verstandig omdat het een eigen kanaal is. Mensen die zich aanmelden op jouw RSS feed, hebben écht interesse in je. Die willen alles zien, en zelf bepalen wat ze willen lezen. Dat je binnen de RSS reader competitie hebt van alle andere publicaties (1000+ ongelezen items anyone?) doet daar niets aan af.

En er is nog zat ruimte voor innovatie, RSS is vaak gewoon een laatste updates feed, maar een upgrade van RSS zou best fijn zijn, waarbij uitgevers kunnen aangeven wat het artikel van de dag is, of welk artikel de dag of week samenvat. Of resharing van individuele RSS posts mogelijk maken. Je vrienden in een netwerk van nieuws, mij lijkt het wel wat. Zonder comments en likes van vreemden en trollen.

Want al is RSS is misschien niet meer zo populair als het ooit was, het is wel de meest democratische manier om nieuws tot je te nemen. Het is rauw en het is veel, maar gebruikers hebben de controle over wat ze lezen en uitgevers kunnen zonder clickbait koppen te hoeven gebruiken, hun trouwe gebruikers bedienen.

Zie ook: Aral Balkan: Reclaiming RSS. Thomas Baekdal is het er mee eens

Ook relevant: The Rise and Demise of RSS (Motherboard)