Hartige Linzensoep

Soms heb je behoefte warme, weldadige, voedzame soep, maar heb je niet veel in huis of niet veel te besteden. Dan komen linzen perfect uit. Ze zijn hartig, voedzaam en niet duur. Het maken van deze linzensoep kost je 30 minuten aan voorbereiding en een uur kooktijd. In dit recept zit wel iets van vlees, maar het is eenvoudig vegetarisch te maken door groentenbouillon te gebruiken en de vissaus te skippen. Het is echter wel een essentiële smaakmaker, dus zoek even naar een goed vegan alternatief.

Het duurt wel even voor de linzen gaar zijn, maar je hebt dan wel meteen een enorme bak soep waar je zo 6 tot 8 porties uit haalt. Als je andere linzen gebruikt kan de kooktijd wel aanzienlijk anders zijn.

Ingrediënten

2 uien, fijngesnipperd
3 tenen knoflook, fijngesnipperd of uitgeperst
2 medium winterwortels, gewassen en geraspt
1 liter bouillon (half kip, half rund)
1 of 2 spaanse pepers, zaad verwijderd en in kleine stukjes gesneden
250 gram Le Puy-linzen (afgespoeld)
1 blik gepelde tomaten (400 gram)
1 bos koriander
1 tl korianderzaad, geroosterd en fijngevijzeld
1 tl mosterdzaad, geroosterd en fijngevijzeld
1 tl komijn zaad, geroosterd en fijngevijzeld
Als je hebt: een mespuntje asafoetida
Stukje gember (2 cm), geraspt
snufje kerriepoeder
lichte sojasaus
vissaus
miso
vegetariche worstjes
scheutje slagroom
boter

Bereiding van de linzensoep

  1. Voordat je de koriander, mosterdzaad en komijnzaad fijnmaalt, verwarm je deze even in een droge pan tot ze beginnen te ruiken en/of beginnen te knetteren. De smaken komen dan beter vrij.
  2. Smelt een klont boter en fruit de ui zachtjes, doe er een snufje kerriepoeder bij
  3. Als de uien glazig beginnen te worden, doe de wortel, gember, peper en knoflook bij en laat even lekker pruttelen. Als je asafoetida hebt, dan is dit het moment om dit toe te voegen.
  4. Gooi na een minuut of 5 de tomaten erbij en breng aan de kook.
  5. Pureer zodra het aan de kook is, de inhoud van de pan tot een grove massa met de staafmixer en voeg koriander, mosterdzaad en komijn toe.
  6. Giet de hete bouillon erbij en voeg de linzen toe. De kooktijd is vanaf nu nog ruim een uur.
  7. Breng de soep op smaak met een halve bos grof gehakte koriander, een theelepel miso, een tl vissaus en twee theelepels sojasaus. Proef en pas aan naar smaak.
  8. Blijf tijdens het koken af en toe roeren, en als de soep te ver inkookt dan voeg je wat water toe.
  9. Bak, als de linzen gaar zijn, de vegetarische worstjes zodat ze lekker bruin worden. Snijd ze in schijfjes en doe ze bij de soep
  10. Serveer met een scheutje slagroom en verse koriander

Kooknotities

Ik heb dit recept zelf een keer gemaakt met een ons spek in plaats van vegetarische worstjes. Dat spek heb ik licht opgebakken en toegevoegd bij stap 6, maar dat had als effect dat het meer een bacon-linzensoep werd en dat was toch minder lekker dan de eerste uitvoering. Dus terug naar de vegetarische worstjes. Misschien dat ik hard gebakken spekjes nog een keer probeer, maar die voeg ik dan pas toe bij het opdienen.

En als je je afvraagt wat in godsnaam asafoetida is: Dat is hars van een wortel, die in de Indiase keuken veel als smaakversterker wordt gebruikt en in het Nederlands ‘duivelsdrek’ heet. Het ruikt onverhit een beetje naar zweet/uien, maar na verhitting verdwijnt dat en blijft er iets over dat er wel is (licht knoflook/ui achtig), maar dat je niet heel duidelijk proeft. Ik gebruik trouwens de aangelengde versie, mocht je het willen proberen. Meer weten?