Minty couscous salade met feta

Op verzoek van een aantal mensen, hier het recept van mijn couscoussalade. Het is mijn geheime wapen op barbecues en meestal erg populair bij verstokte vleeseters omdat het prima combineert met een lekker stukje gegrild vlees, maar is dus gewoon een vegetarische salade. Ik maak ‘m het liefste met 100% biologische ingrediënten, maar dit recept gaat uit van bij supermarkt verkrijgbare spullen.

Wat heb je nodig?

250 gram couscous
Een plak feta
Een komkommer
4 bosuitjes
Kerstomaatjes (tros)
1 rode peper
1 citroen
Lekkere extra vierge olijfolie
Doperwten uit de vriezer (vers is uiteraard beter)
Verse munt (liefst zo jong en vers mogelijk, half bakje gemiddeld)
Platte peterselie (half bakje)
Verse koriander (half bakje)

Noot bij de ingrediënten: De munt die ik hier gebruik is van AH, maar je kunt, als je ‘m kunt vinden, beter een frissige pepermunt nemen dan de dikke versie, die is lekkerder. Je hebt daar wel minder van nodig. Als je geen fan bent van koriander dan kun je deze ook weglaten, sowieso zit dit kruid er in als smaakaccent, want het valt een beetje weg tegen het smaakgeweld van de munt en de feta.

Bereiding

Kook als eerste de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ik gebruik de biologische van de AH, omdat deze een fijne droge korrel geeft en de bereidingswijze met boter een lekkere smaak geeft. Wanneer je de couscous klaar hebt doe je die in een schaal om af te koelen. Kook aansluitend de doperwten zes minuten in een beetje zout water zodat ze lekker zoutig zijn en nog een beetje een bite hebben.

Dan is het snijtijd. Snijd de bosui in ringetjes, de komkommer in niet al te grote blokjes, de feta in niet al te grote blokjes, en de peper in kleine blokjes (eerst dunne reepjes en dan overdwars zo klein mogelijk).

Snijd de kruiden gescheiden van elkaar fijn, hoeft niet heel klein, maar de bladeren moeten niet meer heel zijn.

Knijp een halve citroen uit boven de couscous en doe er twee of drie eetlepels olijfolie, peper en zout bij.
Voeg de munt en de peper toe en roer het geheel goed om. Dit is het moment om te proeven of het niet te flauw is en of de munt goed te proeven is. Hij mag duidelijk aanwezig zijn, want je wilt ‘m straks nog wel proeven. Belangrijkste is dat de couscous op dit moment fris, pittig een een klein beetje zuur is.

Voeg de overige ingrediënten toe en meng het geheel. Snijd de kerstomaatjes doormidden en roer ze voorzichtig door de salade. Je kunt ‘m meteen opdienen, maar een paar uur in de koeling geeft de smaken de kans om goed in te trekken.

Eet smakelijk!