Flaming Mango Chutney

Grilled Madame Jeannette peppersDeze chutney heb ik onlangs gemaakt en is heerlijk bij roti, Surinaamse broodjes, gegrilde kip en andere zaken die smeken om wat extra pit. Mijn streven was om de ietwat rokerige smaak van de pepers te behouden zonder het extreem heet te maken. Het eindresultaat is goed eetbaar (voor mensen die van pittig houden) maar neemt niet toe naar mate je er meer van eet. Een pittige natinteling op de lippen behoort wel tot het resultaat, maar nooit té veel.

Ingredienten

3 Madame Jeannette pepers
2 rijpe mango’s
1 flinke ui
Kerrie-, Gember- en Kurkuma poeder
1 citroen
Bruine suiker

Bereiding

Rooster de madame Jeannette pepers boven het formuis tot de buitenkant is geblakerd en doe ze in een stevige plastig zak (zo’n dichtritsbaar diepvriesding is prima)

Doe handschoenen aan, want die pepers wil je echt niet in je ogen krijgen.

Laat de pepers een uur of twee liggen tot ze afgekoeld zijn en helemaal zacht en moist zijn geworden. Snijd de pepers door, krab de zaadjes er uit en gebruik een theelepeltje om het vruchtvlees uit de halve pepertjes te schrapen. De velletjes kunnen weg.

Snijd de pepers in zo klein mogelijke kleine stukjes en leg ze apart.

Snijd twee Mango’s in blokjes van maximaal een dobbelsteentje, ze hoeven niet exact even groot te zijn, want we gaan ze toch kapotkoken.

Snipper een ui en fruit deze in een scheutje olijfolie met wat kerriepoeder tot ze glazig en zacht zijn. Voeg zodra de ui zacht wordt, de gesneden peper toe. Laat dit even zachtjes pruttelen, maar de ui mag beslist niet bruin worden.

Voeg de mango toe en schep het geheel om zodat de peper zich verdeelt. Knijp een halve citroen uit, voeg anderhalve eetlepel bruine suiker toe en voeg een snufje gember en kurkuma toe. Deze kruiden heb ik op gevoel gebruikt, je kunt hier ook je eigen inspiratie gebruiken.

Laat het lekker pruttelen tot je met een vork de brokken Mango kunt fijndrukken.

Zodra je een min of meer egale massa hebt kun je de boel laten afkoelen en heb je een hoeveelheid ter grootte van 1 (pindakaas)pot chutney.

Leerpunt voor mezelf: Madame Jeannettes zijn klein en kreukelig. Dit maakt ze niet makkelijk om te pellen, dus het is handiger om ze met schil en al te verwerken. De hoeveelheid pepers moet dan wel omlaag om het niet te heet te maken.