Volgen hoe oogbollen rollen

Het is een techniek die al een tijdje wordt gebruikt: Eyetracking. Men kijkt hoe mensen naar een beeldscherm kijken. Doorgaans zijn vormgevers zelden blij wanneer ze de conclusies van dit soort onderzoeken horen, maar dat is een ander verhaal.

Eyetrack III volgde 50 internetters toen zij diverse sites bekeken die volgens standaard pagina opzetten waren gemaakt, en de resultaten zijn opmerkelijk.

Dat mensen niet op advertenties klikken is bekend, maar uit een kaart met kijk-hotspots blijkt dat zodra men weet waar zich ergens reclame bevindt, dat gebied vrijwel aandacht meer krijgt. We kijken er niet eens naar.

Deze en andere opmerkelijke conclusies worden vanaf 5 april vrijgegeven, voor nu een interessante voorbeschouwing met al vrijgegeven informatie: Eyetrack Study on User Behavior May Surprise You

Overigens is niet alles dat uit zo’n onderzoek komt natuurlijk uniek of nieuw, Steve Krug wijdde in zijn boek ‘Don’t make me think’ bijvoorbeeld al een hoofdstuk aan kijkgedrag: How we really use the Web