Ik schreef al eerder over het patenteren van software, en de risico’s ervan. Nu is het zover dat door softwarepatent 5,838,906 de gebruiksvriendelijkheid van internet bedreigd wordt. Het gaat hier om de manier waarop browsers met plugins omgaan.
Het bedrijf Eolas Technologies heeft dat patent in bezit, en heeft onlangs een rechtzaak tegen Microsoft gewonnen. De software moloch moet haar populaire Internet Explorer aanpassen, en dat zal er toe leiden dat miljoenen websites die gebruikmaken van flash, shockwave, multimedia of axtiveX-componenten misschien niet meer goed zichtbaar zijn. Deze uitspraak betekent niet alleen dat Microsoft zijn browser moet veranderen (of betalen natuurlijk) maar zal ook consequenties hebben voor kleinere browsers zoals Mozilla en Opera.
Kortom: Er wordt geknabbeld aan de standaarden van het web, en dat leidde ertoe dat de baas van het World Wide Web Consortium (W3C), en tevens bedenker van het huidige www, Tim Berners Lee zich nu in de huidige discussie mengt met een brief aan het US Patent Office waarin hij duidelijk de mogelijke nadelen op een rijtje zet: Geen multimedia, geen PDF’s, en geen java meer in de browser. En geen backward compatibility meer, wat er op neer kan komen dat oude pagina’s (niet meer actief onderhouden, maar nog altijd waardevol) wellicht niet meer correct werken.
Een duidelijker voorbeeld van de nadelen van software patenten is er denk ik niet, maar in ons eerdere postje staan links naar andere voorbeelden.
Het patent was ook al eens eerder onderwerp van een ‘Quote du Jour’ van Jeffrey Zeldman
(En je mag er ook al niet meer bij drinken)