Redesign Wired: Usability Disaster

Wired.com heeft haar homepage geredesigned. De vormgever is bijna zeker iemand met veel ervaring op het gebied van drukwerk. Grote koppen bovenaan alsof het een krant betreft en een kolommatige opmaak die het scannen van de artikelen lastig maakt. Geen overzicht meer in welke volgorde de artikelen zijn geplaatst en een onleesbare navigatiebalk midden op de pagina. Daar kom je dan aan met je F-Vormige leesstijl, want in plaats van haar voordeel te doen met dit soort kennis dwingt Wired je in een M-vormige leesstijl. En hoe oud en goed je reputatie ook is, mensen blijven surfen zoals ze altijd hebben gedaan.

Onlangs namen ze de typografie van het magazine al onder handen, daar was ik niet heel blij mee, maar allez ik ben geen drukwerkman dus wie weet is het wel heel verantwoord. Maar dit is echt een flinke vergissing vrees ik, die ze aardig wat lezers gaat kosten. Even snel ‘s ochtends de laatste headlines lezen zal er niet meer bij zijn, jammer.

Er staat nog beta bovenaan de homepage, dus ik mag hopen dat er nog een paar verbeteringsslagen overheen gaan. Ik ben niet de enige die de veranderingen niets vindt: Wat reacties van lezers, door Wired zelf heel sportief gepubliceerd. Sla de reacties vooral niet over, veel mensen blijken toch al jaren een persoonlijke band te hebben met een van de oudere ‘zines, en de vraag is of ze er goed aan hebben gedaan… we houden het in de gaten.