Zeeuws Spek volgens recept van Buurman met de Barbecue

Ik was al even op zoek naar wat nieuws voor op de kamado, en geen homp vlees die zeven of acht uur moet garen, of iets waar je de hele tijd intensief mee bezig moet zijn, maar iets dat in een paar uur klaar is en waar je met meerdere mensen lekker van kunt eten. En dan kom je een recept tegen dat echt té makkelijk en té lekker is: Zeeuws spek van de Buurman met de Barbecue.

De op ketjap gebaseerde marinade is vooral lekker zoet en combineert prima met het vette varkensvlees. Alle overige ingrediënten (o.a. mosterd, gerookte paprika, knoflook) bij elkaar in de blender, en je hebt in een handomdraai een mooie gladde marinade. Als je een vacumeermachine hebt dan kun je alles vacuum trekken voor intensieve marinade, maar een grote ziplock zak werkt ook prima. Easy peasy. En dan de bereiding…

Na vier dagen marineren heb ik de varkensbuik op de kamado bereid. Temperatuur rond de 110 houden (wat op een kamado makkelijker gaat dan op een Weber of een andere ketel) en vlees met een kerntermometer in de gaten houden. Ik geloof dat mijn spek na bijna twee uur klaar was, maar 72 graden marks the spot. Zolang de temperatuur van je barbecue goed blijft hoef je eigenlijk niets te doen, zolang je de aanwijzingen volgt en het vlees indirect bereidt. En rookhout gebruikt, want dat geeft wel echt extra diepgang aan de smaak.

En, was het wat?

Het eindresultaat was een heerlijk sappig stuk Zeeuws spek dat van buiten lekker sticky is en vanbinnen laagjes zacht vet en vlees afwisselt. Dit is een instant classic. En het mooie van dit recept is dat het eigenlijk heel basic is en voldoende ruimte biedt om lekker te experimenteren. Bij de tweede bereiding heb ik er bijvoorbeeld een lekker stuk gember doorheen gedaan, wat weer een ander accent gaf. Hoe dan ook: Als je dit serveert op een feestje dan gaat het geheid op en maak je indruk op je gasten met je smakelijke meesterwerk.

De Buurman met de Barbecue werkt al een tijd gestaag aan een mooie receptencollectie die wellicht ooit zal uitmonden in een kookboek en gebruikt, om ze zo toegankelijk mogelijk te houden, alleen ingrediënten die je gewoon in de supermarkt kunt kopen.