Buitenschoolse activiteiten

Sargasso

Voor een vriend die erg bezig is met weblogs heb ik eind 2001 een weblog in elkaar gezet. De voorwaarden waren eenvoudig: Zorg dat de site opvalt zonder al te veel af te wijken van de standaarden zoals die in het weblogwereldje bestaan. Met bescheiden concessies aan gebruikersvriendelijkheid bleek dit goed mogelijk.

Na bestudering van de toonaangevende weblogs uit Nederland heb ik destijds gekozen voor een langzaam veranderende achtergrond- en linkskleur, roterende logo’s bovenaan en een wit content gedeelte dat door een zwarte rand afgescheiden wordt van de veranderende kleuren. Opvallen is ‘verplicht’ binnen het weblogwereldje, en aldus geschiedde.
Het geheel wordt door een database aangestuurd, en geeft de schrijvers de mogelijkheid om met geringe HTML kennis hun artikelen te plaatsen. Lezers kunnen reageren op stukjes, en een zoekfunctie geeft hen de mogelijkheid om te zoeken op trefwoorden of te selecteren op diverse onderwerpen.

Inmiddels is Sargasso aan haar 4e layout toe en zijn de meeste fratsen er wel uitgehaald. De focus ligt op content en nut, alleen de roterende afbeeldingen in de header zijn nog over van de oorspronkelijke vormgeving. Sargasso draait op WordPress en genereert tussen de 7.000 en 10.000 pageviews op een dag, met rond de 3000 unieke bezoekers en een fors aantal RSS lezers. In maart 2006 ontving Sargasso twee Dutch Bloggies voor beste weblog en beste groepslog.

Hollands Metaal

Hollands Metaal was een site die zich richtte op metalliefhebbers uit Nederland, en behandelde alles wat met metal van eigen bodem te maken heeft. De site was oorspronkelijk gebouwd rondom de open source engine van PhpNuke en gebruikt de forum software van phpBB. Hollands Metaal specialiseerde zich in nieuws, recensies, concertdata en MP3’s. Door redactionele perikelen is de site na verloop van tijd teruggeschaald naar een weblog, maar in haar hoogtijdagen had de site 250.000 pageviews per maand. Een serieuze technische storing leidde tot een dip in de bezoekersaantallen en een dip in de motivatie van de medewerkers.

Na een doorstart heeft Hollands Metaal nog anderhalf jaar doorgedraaid, maar op 6 juni van dit jaar is besloten er een punt achter te zetten. Nieuwe partners, kinderen en drukke banen waren niet langer te combineren met de intensieve werkzaamheden die het onderhouden van een goedlopende site vereist.

De site is in haar vijfjarig bestaan uitgegroeid tot een levendige community en is een van de toonaangevende metalsites in Nederland geworden.